Grafománia

Grafománia

Woke geek (wo)man

2022. október 15. - Frederick2

(elmélkedés arról, miként lett a Gamestar egy woke propagandalap)

gamestar_share.png

Írok a jelenlegi Gamestar-élményemről. Előre szólok, ez egy szubjektív vélemény lesz. Előfordulhat, hogy bizonyos kijelentéseim és megállapításaim nem fedik teljesen a valóságot, de sajnálatosan nem hiszem, hogy tévednék az összképet illetően. Ez egyéni vélemény! Tessék nem készpénznek venni! Lesz benne egy pici nosztalgia is. Még az esszém megírása előtt tettem magamnak egy ígéretet, miszerint tartózkodok az indulattól és a személyeskedéstől. Egészen addig tartottam magam ehhez, amíg elém nem került HP és Csirke kritikája az „Amazon: Ügyvéd”-ről. Miután láttam, hogy a videó elején ez a két woke sajtómunkás arrogánsan, megvetően és lenézően nyilatkozik azokról a véleményüket kifejtő kommentelőkről, akiknek nem tetszik egyrészt a She-Hulk sorozat, másrészt a populáris kultúra woke átformálása, úgy döntöttem, hagyom a fenébe az úriemberséget! Minek adjam meg a tiszteletet olyan embereknek, akik maguk sem adják meg azoknak, akik nem értenek velük egyet? A nagyszerű elit és az ő magasabb rendű ízlése!

Mostanában újra fogyasztani kezdtem a Gamestar tartalmait. Nosztalgiából. Gimis és fősulis korszakomban élvezettel olvasgattam a Gamestar-t és a PC Guru-t. Kíváncsi voltam: milyen érzés most, 2022-ben fogyasztani ennek a két magazinnak a tartalmait? Tapasztalatom az, hogy nem ugyanolyan. Itt nem csupán arról van szó, hogy amit Gamestar-ként és PC Guru-ként kapunk, az nem nyomtatott sajtó, hanem online tartalom. Már nincs meg az a rock and roll érzés, amit éreztem még régen, kamasz és fiatal felnőtt koromban. Szürkébb lett, kispolgáribb. Természetesen most is készítenek jó tartalmakat, korrekt cikkeket és élvezetes videókat. De valahogy még sincs meg az a plusz, mint régen. Ma megnézni egy Gamestar vagy egy PC Guru videót olyan, mint elolvasni egy cikket a 444!-en, vagy belelapozni a Lakáskultúra Magazinba. Érzi már az ember, hogy elmúlt a gamer újságírás aranykora.

A nosztalgia mindig a múltnak szól. Ha ránézek a jelenre, az már valamennyire sivárabb. Maradva a Gamestar-nál: a mostani tartalmaik vegyes felvágott. Keverednek egymással a jó, a rossz és a középszerű videók. S ami a legrosszabb: tetten érhetőek politikai vélemények is. Mert hát ugye egy geek, gamer és tech magazinba kell a politika is? Megjegyzem: ha már politika, legyen kellően árnyalt! Nem, sajnos egyoldalú és korlátolt. Kicsit olyan érzésem van időnként, mintha nem is a Gamestar-t fogyasztanám, hanem a Magyar Narancs egy gamer/geek rovatát. (Ugyanez elmondható a PC Guru-ról és az IGN Hungary-ról is.)

web_gg_01.jpg

A Gamestar néhány videóban, podcast-ben és cikkben felemlegeti az egyes videójáték-cégeknél, a Blizzard-nál, az Activision-nál és az Ubisoft-nál lévő toxikus maszkulinitást; a gamestaros woke sajtómunkások sipítoznak, hogy ezeknél a cégeknél szörnyű nőknek lenni! Mindezt a szokásos woke körítésben. „Még mindig ott tartanak a hírek, hogy nem annyira jó ott benn dolgozni annak, aki éppen nem egy férfiöltözőben próbálja a pucér seggeket egy törölközővel csapkodni!” – így érez együtt a woke HP az Ubisoft-nál dolgozó és szenvedő női alkalmazottakkal. A podcast-ben a két elvtárs egyetértően bólint.

Ha már HP, kicsit térjünk vissza a She-Hulk sorozatról készített videójára! Ugyanis HP túltolt feminizmusa ebben a videóban is megmutatkozik. Persze az arrogáns beszólásának lényege nem a nők védelme. Mint ahogy nem is az, hogy HP felháborodik azon, miszerint sokaknak nem tetszik az a sorozat, ami neki meg igen. És igazából nem is az a lényeg, hogy HP elkötelezett híve a populáris kultúra újbaloldali (woke) esztétika alapján való átszabásának, és ezért ellenségesen kezel minden olyan személyt, aki kritizálja ezt a folyamatot. Itt azoknak üzent Csirke haverjával, akik mostanában kritizálni merészelték a Gamestar szerkesztőségét. HP és haverja, Csirke, ahogy valószínűleg az egész Gamestar, nem hajlandó tudomásul venni azt, hogy ha egyszer valaki örömlánynak állt, akkor azt igenis bírálni fogja a nagyközönségnek egy bizonyos része. Bizony, ha egy újságírói közösség egyoldalúan kiszolgál egy politikai oldalt, akkor bírálat éri az olvasói és nézői, a fogyasztói részről. Ha egy szerkesztőség azt bizonygatja magáról, hogy ő „objektív”, közben meg erőteljesen szubjektív, szintén megkapja a kritikát a fogyasztói közönségétől. Így működik ez. Beszólni ennek a rétegnek kifejezetten rossz üzenet.

De maradjunk továbbra is a szexizmus és a feminizmus témájánál. HP így gúnyolódik azokon, akik nem értenek egyet az ő (és valószínűleg a teljes szerkesztőség) túltolt feminizmusával: „Itt van ez a MeToo-mozgalom, és eltörlik az összes szuperhőst!”. Létezik a munkahelyi bántalmazás jelensége, a mobbing. A Blizzard-nál, az Activision-nál és az Ubisoft-nál valószínűleg ugyanaz történt, mint oly sok állami és céges munkahelyen, nem csak az USA-ban, hanem Európában is. Férfiak és nők bántalmaztak férfiakat és nőket egy munkahelyen. Ez egy fontos probléma. Jött a fantasztikus feminizmus, részben olyan elhibázott(?) politikai programokkal, mint a MeToo, és a férfiuralom áltudományos elméletére támaszkodva, leegyszerűsítette az elkövetőt a férfira és az áldozatot a nőre. A feminizmus kártékony módon leegyszerűsítette a mobbing jelenségét, és ehhez asszisztált tucatnyi idióta és/vagy gazember. Köztük a Gamestar. Mondjuk HP sincs topon a témában, mert a kultúrában tevékenykedő feminista esztétikának minimális köze van a MeToo-hoz. Az „Amazon: Ügyvéd” nevezetű förmedvény nem a MeToo, hanem a feminista esztétika végterméke.

De vajon nem kétszínű ezen a téren „Magyarország legnagyobb geek életmódmagazinja”? Vajon a Gamestar-on belül nincs jelen a nőknek beszólogató maszkulinitás?

gamestar-tabor-2015-5-nap_screenshot_20150724141516_5_original_576x325_cover.jpg

GameStar tábor 2016 – 1. nap – Ez a videó csak egy a sok közül, ami jobb, ha nem kerül a magyarországi újbaloldal Virág elvtársa, Gulyás Márton szeme elé.

Nosztalgiázás közben nézegettem a Gamestar nyári táborairól készült videókat. A „GameStar Tábor” listában benn van az összes táborról készült videó. Figyelemre méltó, kellemes anyagok. Ezen videók rendelkeznek egyfajta nosztalgia-faktorral. Valójában megadják azt az igazi geek életérzést, legfőképpen a régebbi anyagok, amit mostanában hiányolok a jelenlegi mainstream geek platformokról. Mondom, érdemes azoknak megtekinteni őket, akik szeretnek nosztalgiázni gamer és geek témában! Magam nem voltam egy táborban sem. De kamaszkoromban és sokáig fiatal felnőtt koromban is tényleg azt jelentette a gamerség és a geekség, mint ami látható a videókon. Amikor összejöttünk a haverokkal, valami hasonlóképpen éltük meg mi is.

Számomra érdekes, hogy még a 2015 és 2019 között készült videók is hozzák ezt a vidám geek életérzést. 2015-től már változni kezdett a geek szcéna. Fokozatosan lett vége a hagyományos geekségnek, hogy átadja a helyét a (poszt)modern geekségnek. A geek életérzés meg lett fertőzve a politikai korrektséggel, a kultúrharccal és az identitáspolitikával. Emlékszem, kamaszkoromban az olyan régi fantasy fórumokról, mint a már megszűnt fantasya.hu és a jelenleg vegetáló karcolat.hu, kinézték azokat, akik be akartak hozni valamilyen politikai témát. Mondták: ez nem ide való! Ma? A HollywoodNewsAgency, a Fun With Geeks és a Shirin Gaming elmondja a kedves egybegyűlteknek, hogy nem szereti Orbán Viktort! És ez hogy jön ide? A woke antifák az acélbetétes bakancsukkal megtiporták a gyermekkorom kedves emlékeit. Úgy vélem, nemcsak az enyémet. Sokunkét.

Térjünk vissza a Gamestar Tábor videóihoz! Ami érdekes itt, az a GS-srácok humora. Ugyanis a GS-srácoktól, legfőképpen RG-től nem áll távol a szexista humor. Csak a fenti cím egyik sztoriját említem. 2016-ban, a táborozás első napján a kamaszlány panaszkodik, hogy a fiúk elvették a kajáját. Mire RG: „Nem ez az egyetlen, amit a fiúk elvettek tőled”. A csaj elpirul, és nevet. Nekem semmi bajom nincs ezzel a humorral. A GS-srácok egymást sem kímélik humor fronton. Nekem ez a humor is élvezetessé tette a táboroztatós videókat. Én jól elszórakoztam azon, ahogy RG pikáns és pajkos módon poénkodik a női kollégákkal és a táborozó lányokkal. Azokban a pillanatokban nem sértődött meg senki, és a lányok együtt nevettek a fiúkkal. Mindettől függetlenül jobb, ha ezek a videók nem kerülnek Gulyás Márton és partizánjai elé. Tartok tőle, hogy Virág elvtárs mai örökösei nem nevetnének ezeken a videókon. Ahogy nem nevettek Tibi atya hülyeségein sem. Olyan világot élünk, ahol liberális értelmiségiek tucatjai kiáltanak cenzor (egy Lakmusz) után. Meg könyörögnek inkvizítorokért.

Meg ez mégis csak egy kettős mérce! A felszínen megy a gaming világ, a videójáték-cégek és a gamerek basztatása, hogy ne tetszenek szexistának lenni a hölgyekkel szemben! Őszintébb pillanatokban pedig a Gamestar-legények maguk is élnek némi szexizmussal a móka és kacagás kedvéért! HP szemmel veri a gaming világ szexistáit, de a cancel culture szellemében nem törli a 30 perces Lollipop Chainsaw gameplay-ét! Hogy is van ez?

stormzy-watch-dogs-legion-nme.jpg

Valójában nem HP és Csirke az egyetlen woke sajtómunkás.

Az egyik legaktívabb tag Kaci. Ő a GameStar újságírója és a Fun With Geeks társasjáték-tematikájú YT-csatorna szerkesztője.

A Fun With Geeks egy társas- és kártyajátékokkal foglalkozó YT-csatorna, ami később beemelt a témái közé gamer és geek témákat is. Aztán szomorúan politikai témákat is.

A Fun With Geeks gazdái Daev és Kaci, mindkettő woke balos. Ha jól tudom, Daev momentumos is. Daev hasonlóan elborultan nyomatja a politikai agitálást, mint egykor az LMP-s Member. A “Fun With Geeks Streamek” VOD címeiből néhány: “Van internet, de nincs többé Trump!”, “Az LMBTQ közösség helyzete itthon”, “Libsikedd Alexszel”. Daev a Twitterjén is szidja Orbánt és kormányát. Ha az Orbán-kormány kritikáját nézzük, a csávó ezen a téren nem egy Schiffer András! Mi a különbség? Schiffer egy társadalomtudományban és politikatörténetben jártas értelmiségi, Daev egy diplomás proli. A beszólás nem rendszerkritika!

Kaci nem annyira elborult, mint Daev. Időnként viszont érződik a Gamestar-on belüli munkásságán a woke mentalitás. Egyik kedvenc vesszőparipám a Watch Dogs Legion – ez az első olyan open world game, amelynek a legfőbb célcsoportja a woke antifa szubkultúra. A „London elesett” c. videójában viszonylag korrekt a kritika. Annyiban korrekt, hogy elmondja, gameplay tekintetében középszerű a végeredmény. Viszont semmi szót sem ejt az Ubisoft-nak a videójátékban elrejtett politikai agymosásáról. Egy későbbi videójában Kaci sorra veszi, szerinte mely videójátékok számítanak a GTA-franchise játékain kívül remek open world mókának. Ott szerepel közöttük a Watch Dogs Legion is. Ebből az jön le, hogy Kaci woke-ként szeretni akarja a Watch Dogs 3. részét, csak gamerként nem megy neki. De azért promózza…

A Watch Dogs Legion igazából akkorát bukott a piacon, hogy az Ubisoft végleg elengedte a Watch Dogs franchise-t. A Gamestar három sajtómunkása, HP, Kaci és Paca egy podcast-ben az értetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a gamerek többsége nem volt képes szeretni ezt a kreatív küldetésekkel teli akciójátékot. Legfőképpen HP adta a drámát. Miért nem szerették az emberek a WDL-t?

Nézzük röviden a koncepciót!

Az Ubisoft szerint a Brexit után ki fog alakulni egy neoliberális big tech oligarchiák által vezetett fasizmus Angliában. A kormány ideológiája egy fehér szupremácia, amely nem tűri el a színesbőrű bevándorlókat (mégis alkalmaz a keretlegényei között négereket). A kormány a diktatúra fenntartása mellett működtet az alvilágban egy a migránsok szerveivel kereskedő szervkereskedelmet. Az automatizálás elveszi a munkásosztály munkáját. Hatalmas a munkanélküliség és a hajléktalanság. A szigetország a nagy szegénység ellenére rendelkezik rengeteg vezető nélküli autóval és drónokkal. Kicsit úgy tűnik amúgy, hogy az Ubisoft nem érti, mi valójában a fasizmus. Egy valódi fasiszta kormány nem engedné, hogy a techcégek tönkre vágják a nemzeti gazdaságot. A fasizmus mindig is törekedett a munkahelyek megvédésére. Ha valaki tanulmányozta Benito Mussolinit és Oswald Mosley-t, tudhatja, hogy ez az ideológia kifejezetten ellenezte azt, hogy a kollektív nép fölé emelkedjen a profit. Persze az is lehet, hogy az Ubi tudja, mi a fasizmus. Lehet, hogy valójában az Ubisoft az a gátlástalan profitorientált óriásvállalat, amely félrevezeti a közvéleményt, megosztja a társadalom egy részét, és a profitnak alárendeli a gamerek tömegeit. Hát igen, nagy valószínűség szerint az Ubisoft az egyik olyan nagy multicég, ami ellen megszerveződhetnének a figyelő kutyák!

Az Ubisoft támogatja az Európai Unió migrációs politikáját. Elvből vagy pénzből, ideológiai vagy financiális okokból; tök mindegy! Mint ahogy az is tök mindegy, hogy saját elhatározásából, vagy politikai megrendelésből csempészte bele az Ubi a Watch Dogs 3. részébe a migrációpárti propagandát. Az Ubisoft egyik állítása az volt a Watch Dogs Legion-ban, hogy bevándorlók teremtették meg a középkori Angliát. Igen, európai bevándorlók! A középkori európai bevándorlás és a modern kori afrikai bevándorlás közé egyenlőségjelet tenni nettó hülyeség. Mindenesetre a videójátékban az Albion és a DedSec egymással való küzdelme nem csupán a modern jobboldal és modern baloldal küzdelme, de egy migrációellenes és migrációpárti nézőponté is. A játékos kizárólag a DedSec oldalán vehet részt a küzdelemben, vagyis egy baloldali, migrációpárti nézőpontban. Azt kihangsúlyozom, hogy az Albion nem is igazán jobboldali, hanem szélsőjobboldali, a DedSec pedig nem is igazán baloldali, hanem szélsőbaloldali mozgalom és szervezet. Igazából egy szélsőjobboldali és egy szélsőbaloldali társaság harcol azért, miként is kell értelmezni a modern kori Angliát; ezen kívül semmiféle mérsékelt, polgári politikai alternatíva nem jut szóhoz. Az meg nem kérdés, hogy a két szélsőséges alternatíva közül az Ubi melyik mellett rakja le a voksot.

Igazából ha felvetődik az, miért bukott el a Watch Dogs Legion, érdemes lenne elgondolkodni azon, vajon a brit szigetországban mekkora piacot bukhatott el az Ubisoft azzal, hogy lefasisztázta a Brexit-párti britek többségét. Ez nem volt egy szimpatikus, korrekt lépés az Ubisoft részéről. Ezek után az a legkevesebb, hogy megy a kukába a Watch Dogs franchise. Úgy látszik, volt egy kis következménye ennek az arcátlan céges arroganciának. Visszataszító, hogy a hazai gamer sajtó (PC Guru, Gamestar, IGN Hungary) nem reagálta le megfelelően az Ubisoft etikátlan politikai manőverét, sőt még igyekezett értékesíteni is a magyar piacon ezt a destruktív szemetet. A magam részéről reménykedem benne, hogy sohasem ássák majd elő a Watch Dogs franchise-t (még annak ellenére sem, hogy az 1. rész még egy tisztességes game). Ott rohadjon meg ez a woke hulladék, ahol van!

clipboard01_1.jpg

Miért tolódott a Gamestar balra?

Mindig a főszerkesztő a karmester. A zenekar tagjai pedig sosem mondanak ellent a karmesternek. Valamikor volt egy stratégiaváltás – aminek a lebonyolítója a főszerkesztő.

Mikor?

Egyesek 2009-re lövik be az időpontot. Én idővel elhagytam életem során a gamer magazinokat. Így képtelen vagyok mondani egy pontos időpontot. Ami tapasztalható: a főszerkesztő lassacskán lecserélte a szerkesztőség tagjait woke aktivistákra. A GameStar egykori újságírója, a theGeek főszerkesztője, BadSector a Media1 egyik oknyomozó riportjára hivatkozva arról ír, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége, az ArtMedia fölözi le a PC World, a GameStar és a Computerworld hirdetési bevételeiből származó hasznot. Ha azt nézem, hogy a Gamestar erőteljesen nyomatja a balos woke propagandát, különösnek tűnik ez a Mészáros Lőrinc cégével való kapcsolat. Egy momentumos geek nagyobb örömmel merülne el a Gamestar online tartalmaiba, mint egy fideszes. Nem, ez nem lehetséges. Hacsak...

Nevezzük meg a főszerkesztőt!

Mazur – Virágh Márton. Magam úgy vélem, főszerkesztőként átállította a Gamestar-t a woke irányba. Hallgattam vele három interjút a Youtube-n. A TheVR, a Shirin Gaming és a Universum 8 – mindhárman baráti hangvételű, kellően alákérdezős interjút készítettek Mazurral. Egyik sem tett fel kényelmetlen kérdéseket. Igazából mindhárom kérdező törekedett rá, hogy Mazur jól érezze magát. Persze, Mazur szaktekintély – ettől függetlenül nem volt minden fényes a Gamestar háza táján, vagyis nem ártott volna egy kis konfrontáció, egészséges keretek között!

Az egyik One Move Ahead podcast-ben szó esett a gamergate botrányról. Mazur interpretációja: szörnyű, mennyire értelmetlen dolgokon tudják a fandomban összerúgni az emberek egymással a port; Anita Sarkeesiannak joga van feministaként megfogalmazni véleményt a videójátékokról és annak közösségéről; kifejezetten toxikusan viselkedtek az Anitát betámadó gamerek; jobb a békesség!

Ezt hallva nem is kell csodálkozni azon, hogy 2014-ben a „Gyűlöljük egymást gamerek, vagyis mi is ez a GamerGate?” c. cikkben a Gamestar inkább a nemzetközi gamer társadalmat támadó woke baloldallal értett egyet, mint a betámadott, védekezésre szoruló gamerekkel. (Az sem véletlen, hogy a két cikkíró közül az egyik a woke HP!) Igyekezett úgy beállítani magát a Gamestar az ügyben, hogy középen van, “szeressük egymást gyerekek” és “minek ez a nagy gyűlölködés?” típusú üzenetekkel. Úgy álltak középen, hogy közben igazat adtak a gamergate-t kirobbantó woke baloldalnak. Hiszen ők jót akarnak, és azért be kell látnunk, elvtársak, hogy van mit söprögetnünk a saját portánkon! Igazán vaknak kellett lenni ahhoz, hogy ne vegyék észre, Anita Sarkeesian és elvbarátai politikai megrendelésre támadták be a gaming és a gamer világot! Igazából előkészítették a terepet egyrészt a nagy videójáték-cégeken belüli tisztogatásokhoz, másrészt a Twitch-en való bannolásokhoz, úgy önmagában a gamingen belüli MeToo-hoz. Ami pedig nem történt meg a Gamestar részéről (sem), hogy mint a gamer világ hazai képviselői, megvédjék a gamereket a rosszindulatú woke agitátoroktól. A hazai gamer szubkultúra, a nem kevés hülye ellenére, mindig is egy befogadó közeg volt. A sok videójátékozó lánynak pedig kifejezetten örül a gamer férfiak többsége. A Gamestar (és a többi hazai gamer magazin) nem védte be a hazai közösséget, inkább jött az olyan hülyeségekkel, hogy nézzünk magunkba! Bűnbánat; ez volt a meghirdetett irány!

Mazur azóta felfelé jutott a ranglétrán. Ma a Project029 Magyarország Szolgáltató Kft. egyik igazgatója. Tartok tőle, hogy ez azt jelenti, miszerint a cég által futtatott többi lap is, mint a Computer World, a PC World és a Puliwood, elmozdul ebbe a woke irányba.

Mindenesetre „remek” online magazin lett a Gamestar! Köszönjük, Mazur(ka)!

 

Tájékozódási pont:

Egyedülálló zöld nő társat keres - Amazon: Ügyvéd kritika – GameStar

https://www.youtube.com/watch?v=tXS9QWyUJfc

London elesett - Watch Dogs: Legion teszt – GameStar

https://www.youtube.com/watch?v=Ns0j_N7wNK0

10 remek, nyílt világú AKCIÓJÁTÉK, ami nem GTA – GameStar

https://www.youtube.com/watch?v=HwpktIZ82kE

Ubisoft - Mire E3-ig számolok podcast livestream – GameStar

https://www.youtube.com/watch?v=VlWPYvc8moM

American Krogan - Watch Dogs: Muh Fascism

https://odysee.com/@americankrogan:3/Watch-Dogs--Muh-Fascism-(1080p):c

GameStart - Lollipop Chainsaw

https://www.youtube.com/watch?v=KkjCH_IwqtI

A GameStar Sztori - Virágh Márton (Mazur) - One Move Ahead

https://www.youtube.com/watch?v=jppGlYvDHMI

A Modern Gamer kultúra - Virágh Márton (Mazur) - One Move Ahead

https://www.youtube.com/watch?v=vgxn5Slzjhs

Shirin és a Haverok #11 – Virágh "Mazur" Márton

https://www.youtube.com/watch?v=YQvmKpEXXSo

A gaming világ újságírói szemmel | TIMEOUT Podcast S02E09

https://www.youtube.com/watch?v=ZNxMM99mGjw

GameStar tábor 2016 - 1. nap

https://www.youtube.com/watch?v=zM_xNv5qgoU

GameStar Tábor

https://www.youtube.com/playlist?list=PLR9BUR6n44rKdn_mc3ck4X1GRPJIVSAHu

Gyűlöljük egymást gamerek, vagyis mi is ez a GamerGate?

https://www.gamestar.hu/hir/gamergate-twitter-botrany-zoe-quinn-kotaku-anita-sarkeesian-nathan-grayson-153836.html

BadSector - ÍGY NÉZ KI A GAMESTART KIADÓ ÚJ SZLOVÁK CÉG SZÉKHELYE A GOOGLE STREET VIEW SZERINT

https://thegeek.hu/2020/07/31/igy-nez-ki-a-gamestart-kiado-uj-szlovak-ceg-szekhelye-a-google-street-view-szerint/

BadSector - A MÉSZÁROS LŐRINCHEZ KÖTHETŐ ATMEDIA KFT.-HEZ KERÜLT A GAMESTAR HIRDETÉSEINEK ÉRTÉKESÍTÉSE

https://thegeek.hu/2020/08/19/a-meszaros-lorinchez-kotheto-atmedia-kft-hez-kerult-a-gamestar-hirdeteseinek-ertekesitese/

Szalay Dániel - Tulajháború: Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti barátja gazdagodik ezután a PC World, a GameStar és a Computerworld hirdetési bevételeiből

https://media1.hu/2020/08/19/meszaros-lorinc-computerworld-pc-world-gamestar-hirdetesi-feluletek-atmedia-project029-pereskedes/

A bejegyzés trackback címe:

https://grafomanpali.blog.hu/api/trackback/id/tr6417955062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BadSector 2024.02.03. 16:15:16

Szia, érdeklődéssel olvastam az írásodat, amit a GameStarról és a szerkesztőről írtál, ahhoz nem akarok hozzászólni, mert 2008 óta nem dolgozom ott, bár szerintem elég sok sületlenség van benne. Erre viszont mindenképpen reagálnék: "Úgy látom, hogy néhány régi veterán, köztük BadSector szintén woke sajtómunkás lett. BadSector amúgy fideszes kapcsolatokkal vádolja a Gamestar-t. " Tessék??? Légyszíves, idézd már BÁRMELYIK olyan írásomat, amelyben én magam magát a "woke" mozgalmat, vagy az ahhoz köthető aspektusokat (például: Disney Plus filmek, hollywoodi filmekről alkotott véleményem stb. ahol EGYÁLTALÁN a woke-nak szerepe van) pozitívnak értelmeztem volna??? Mert ha ilyet nem tudsz idézni, akkor, amit leírtál egyszerű rágalmazás. A két cikk, amit idéztél, az pedig konkrét TÉNYEKET alapul, amit, ha elolvasol, a cikk alján jelölt forrás: Media1 is megírt, igazából a Media 1 cikkeiben leírt információkat írtam meg én is, ügyelve arra, hogy tisztán és világosan leírjam, hogy itt a forrás által megírt információk közléséről van szó. A cikkekben egyébként Mészáros Lőrinc által irányított gazdasági hatalom terjedéséről van szó, nem arról, hogy SZERINTED a fidesz, mint "jobboldal" (eleve nem az), vagy "jobboldali szellemiség" (pláne nem az!) érvényesülne a GameStarnál, mint ahogy azt is kötve hiszem, hogy a "baloldal" (de mi is számít "baloldalnak" ebben az országban egyáltalán???) vagy a "baloldali értékek" (muhahaha), ideológia, vagy bármi ilyesmi érvényesülne a GameStarnál. Anélkül, hogy bármilyen formán politikailag jelzőzném azt a sajtóorgánumot, ahová annak idején, 2008-ig írtam, itt (még egyszer) TÉNYEKRŐL beszélünk és gazdasági összefonódásokról, hatalmi eltolódásokról. És most egy kicsit egyszerűbben fogalmazva, mint amilyen ennek az írásnak a gondolkodásmódja: engem te csak ne woke-ozz le, bocs, vagy pedig hozz fel TÉNYEKET ezzel kapcsolatban, mert az általad, cikk végén felsorolt linkek között EGYIK SEM bizonyíték erre nézve, addig pedig csak ostoba rágalmazás, amit írták. Köszöntem, BadSector

Frederick2 2024.02.03. 17:38:26

@BadSector: A woke jelzővel kapcsolatban - úgy fogalmaztam a cikkben, hogy "úgy láton", amiben benne van a szubjektivitásom és az is, hogy tévedhetek. A blogom amúgy is erősen szubjektív, és magam blogszerzőként sosem kívántam az objektívitás pózában tetszelegni. Igyekszem törekedni az árnyaltságra, de nem tagadom, beleeshetek időnként a tévedés és a leegyszerűsítés hibájába. Igen, időnként írhatok faszságokat is. Mindenesetre javítottam a megfogalmazáson, már csak azért is, mert így visszaolvasva magam sem találtam túl szerencsésnek.

Ez a poszt itten fenn esszé akar lenni. Kb. három napig írtam. Pont azért linkeltem be egy csomó forrást (videókat és cikkeket), mert nem akartam, hogy légből kapottnak tűnjenek az állításaim. Elárulom neked, ezt az írást dühből és haragból írtam, ugyanis nagyon idegesített, sőt ma is idegesítenek bizonyos jelenségek a populáris kultúrában, azon belül a videójátékok terén is, sőt a hazai gamer újságírás terén is.

Nem kívántalak megbántani egyáltalán. Nem tagadom, én SZUBJEKTÍVEN úgy véltem bizonyos írásaid alapján, hogy erősen kultúrbalos irányultságú vagy. Lehet ez puszta találgatás is, és ilyenkor tévedhetek is. A közéleti témákkal és társadalmi problémákkal foglalkozó blogoknál előfordulhat az, hogy a blogszerző nem minden információja pontos. Én nem vagyok újságíró, pusztán blogger és esszéista. Én csak azt írom le a posztjaimban, amit gondolok a világról. Meg bizonyos emberekről.

Egy-két írásod azt a benyomást keltette bennem, hogy a balos, azon belül a woke balos újságírókhoz tartozol. Ha lesz időm, itt a kommentmezőben szívesen előveszem egy írásodat, és abból levezetem, miért is soroltalak oda. Bár időm mostanában nincs sok... Én még abban is benne vagyok, hogy személyesen találkozzunk és beszéljük meg a félreértéseket. Élőben mindig jobb megbeszéni az ilyet, mint neten.

Köszönöm, hogy elolvastad és hozzászóltál a poszthoz! Nem ezt tartom a legerősebb írásomnak. Pontosan azért gyengébb a többinél, mert indulatból íródott. Előfordulhat, hogy valamikor újraírom.

Frederick2 2024.02.03. 17:50:40

@BadSector: Ez csak egy apróság, nem is tartozik a poszt témájához. A múlt nyáron együtt iszogattam és beszélgettem egy közös ismerősünkkel, Uhle Dániellel. Szóba jött, hogy régen bedolgozott a GameStar-nak. Szóba jöttél te is meg Mazúr is. Az elmondása szerint Mazur unszimpatikus volt neki; rólad keveset, de jókat mondott.

Ha benne lennél egy személyes találkozóban, akkor ajánlom ennek megbeszélését a Facebook-on. Láttam, hogy megtalálható vagy rajta.

Üdv!

BadSector 2024.02.03. 19:52:41

Nézd, én csak azt utálom a legjobban, amikor (már bocsánat) kenjük a homályos szart, és azt a fáradtságot sem vesszük, hogy TÉNYEK, LINKEK, FORRÁSOK alapján címkézzünk le valamit. Először is pár dolgot tisztáznék, mert ebben az országban (ne haragudj, de a tiédben is), hatalmas kavarodás van régi és modern politikai kifejezések és ideológiák terén, legalábbis, ami ezt az országot illet. 1. A FIDESZ-nek nevezett, és oroszok által pénzelt, a nyolcvanas években alapított KAMUPÁRT épp annyira nem "jobboldali", mint amennyire nem volt SOHA, sem keresztény, sem nép-nemzeti, sem polgári, sem liberális annak ellenére, hogy az eltelt uszkve 35-40 év alatt ezeknek hazudta magát. 2. Orbán Viktor fiatalon elvhű kommunista volt, szerintem az oroszok is már akkor szervezték be, azóta már a fenti ideológiákkal mind illette magát, de valójában egyik sem, csak egy közönséges lefizetett bűnöző, egy orosz bábkormány élén. 3. Magyarországon valójában nincs sem igazi "jobboldal", sem igazi "baloldal", ezek a kifejezések nem csak archaikusak, de nevetésegesek is. 4. Ami pedig engem illet, ÉPPEN EZEN OKOK MIATT SEM vagyok "balos", woke balos", "enyhe balos", "szélső balos", meg semmilyen "balos". Világéletemben liberális voltam, AMI... 5. NEM EGYENLŐ A BALOLDALLAL!!! TESSÉK MÁR EGY KIS TÖRTÉNELMET TANULNI! A liberalizmus valójában egy valamennyire "jobboldali" polgári mozgalomnak mondható, és a polgári érvényesülés, az "élni és élni hagyni, illetve érvényesülni hagyni" elvét követi. Leszarom, hogy sok fideszes szellemi nyomorék mit pofázik erről. 6. "Egy-két írásod azt a benyomást keltette bennem, hogy a balos, azon belül a woke balos újságírókhoz tartozol." IGEN??? AKKOR IDÉZD MÁR EZT AZ EGY-KÉT ÍRÁSOMAT!!! Azért, rühellem a poszt-szovjet, kommunista diktatúrákat, amit a mi derék ex-komcsi, populista Viktorunk próbál kiépíteni (meg amit anno a történelemben ugye "baloldalnak" hívtunk...), még nem jelenti azt, hogy woke, meg woke-balos lennék. 7. EGYÁLTALÁN TE TUDOD, MI AZ, HOGY WOKE??? Mert KURVÁRA NEM AZ, amit a O1G, meg a fideszes söpredék az agyadba mosott. (Már bocs.) Semmi köze valójában sem az un. "baloldalhoz", sem már az igazi liberalizmushoz, annak legfeljebb egy nagyon régi, ostoba vadhajtása, ami napjainkban a Netflixen, meg a hollywoodi filmekben érvényesül (és egyébként tényleg kurva idegesítő, már SZÁMTALANSZOR EZT TÉNYLEG LEÍRTAM, KIFIGURÁZTAM, MÁSHOL NEM, még akkor sem, ha Orbán Viktor azzal riogat téged, hogy jönnek a brüsszeli nemváltó óvodások, és átveszik a világ felett a hatalmat, a Soros-terv segedelmével. Uff. Téma részemről lezárva. A "woke"-jelzőt meg kurvára kikérem magamnak.

BadSector 2024.02.03. 19:54:06

Keress meg Fb-n, ha van egy kis időm, pl. egy sajtóvetítés után, beülhetünk valahová, meginni egy sört.

BadSector 2024.02.03. 19:54:08

@Frederick2: Woke Hollywoodban, meg a streaming csatornák filmjeiben van (legalábbis, amivel mi találkozunk), kb. sehol máshol. A woke miatt domináns, afroamerikai, leszbikus nők a főszereplők az olyan franchise-okban, filmekben is, ahova abszolút nem illik, csak beleerőltetik. Számtalan példát tudnék erre felhozni és amikor ezekről írtam, MINDIG negatívan írtam, mert engem is piszkosul idegesít. Illetve van olyan, amikor egy karakán nő a főszereplő, de mégsem woke a film, mert intelligensen van megírva, ennek klasszikus példája az első két Alien (azért ez a ritka). Woke ezenkívül még nálunk Orbán Viktor nemváltó óvodásai körüli eszméletlenül röhejes műbalhéban van. A GameStar pedig nem hiszem, hogy woke lenne, Mazurt pedig régóta ismerem, sokáig dolgoztunk együtt és bár rendkívül megutáltam, személyes és szakmai okok miatt , szinte biztos vagyok benne, hogy nem "woke" és még csak nem is "baloldali", "baloldali" irányba pedig tuti nem vitte a GameStart.

BadSector 2024.02.03. 19:54:10

Vicces, hogy Uhu rólam keveset mondott, mert talán egy fél/évig kiadtam neki az akkori lakásomban az egyik különálló szobát, amikor lelépett az anyjától, szóval egy helyen laktunk.

Frederick2 2024.02.03. 20:03:23

@BadSector: Uhu, igen, ez volt a neve a GameStar-nál. El is felejtettem, annak ellenére, hogy beszélt erről is. :) Meg azt is említette, hogy adtál ki neki szobát. :) Amiről többet mesélt, az, hogy milyen cikkeket írt ő a GS-nek. Meg hogy milyen videójátékok jutottak neki tesztelésre. Ilyesmik.

Én fél éve ismerem, rendes srác, jó arc.

A többire majd holnap igyekszem reagálni.

Frederick2 2024.02.03. 20:10:11

@BadSector: Mármint 1 éve ismerem Uhu-t, nem fél éve.

"EGYÁLTALÁN TE TUDOD, MI AZ, HOGY WOKE??? "

Persze. Valami ilyesmi.
www.revolife.hu/kiemelt/amit-nem-tudtal-a-woke-kulturarol/

A többire holnap.

Frederick2 2024.02.04. 16:12:43

@BadSector: Továbbra is fenntartom a vádat a jelenlegi Gamestarról, hogy woke húrokat penget. Lehetséges, hogy nem woke az identitása a szerkesztőségnek, de hogy időnként kiszolgál woke érdekeket, ebben biztos vagyok. Nem csupán én gondolom így, hanem számosan a gamer és geek szubkultúrából. Néhány fórumon rengeteg elégedetlen emberrel beszéltem, és ezekből nem mindenki jobber.

Ha maradok a te értelmezésednél, akkor sem jobb a megítélés. Mert ha nem is woke, az azért elmondható róluk, hogy bizonyos témákra nagyon rosszul reagáltak.

Csak hasonlítsd össze ezt a két videót! Az egyiket a Gamestar, a másikat az Otherworld készítette; a téma a Marvel-világban játszódó sitcom, az "Amazon, az ügyvéd". Szerinted melyik a korrektebb?

Gamestar:
www.youtube.com/watch?v=tXS9QWyUJfc

Otherworld:
www.youtube.com/watch?v=FH7WzcwaK2w

Nekem az sem tetszett, ahogy a Gamergate-botrányt lereagálták. Az oké, hogy sajnálatosan vannak a gamer szubkultúrában is nőellenes nemi soviniszták. (Én is találkoztam már ilyennel.) De minden szubkultban vannak nemi soviniszták, radikális férfi- vagy nőgyűlölő agyalágyultak. Anita Sarkeesian nem egy esetben túllőtt a célon. Én, és még sokan mások nem azt vártuk a hivatalos gamer újságírástól, így a Gamestar-tól sem, hogy helyezkedjen alt-right és antifeminista álláspontra az ügyben; az nevetséges elvárás lett volna. Mi azt vártuk el tőlük, hogy legyenek kritikusabbak Sarkeesiannal és a társaival - és nem volta azok.

Egyébként a jelenlegi Gamestarról vegyes a véleményem, amolyan pro és kontra. Az online magazint ritkán olvasom, de a videóik közül megnéztem néhányat. A videók között voltak kifejezetten jó minőségűek is, mint tartalom, mind forma terén. A „GameStar Tábor” videók közül megnéztem az összeset, még jóval eme posztom megírása előtt, és nagyon jól szórakoztam rajtuk. Szinte sajnálom, hogy nem voltak egyen sem. :D Én nem írom le teljesen a Gamestart, de nem tetszik az az irány, amibe elindult ez a magazin.

Frederick2 2024.02.04. 16:47:42

@BadSector:

"Mert KURVÁRA NEM AZ, amit a O1G, meg a fideszes söpredék az agyadba mosott. (Már bocs.) "

Na, ha már én azt mondtam rád, hogy "woke", akkor te visszaadod azzal, hogy "fideszesnek" nyilvánítasz. Persze, burkoltan. :P :D A FIDESZ csak az olyan embereket tudja agymosni, akiknek az identitásában benne van az a csomag, amit legyártott nekik az Orbán-kormány értelmiségi holdudvara és médiamunkásai. Csak azokat a magyar embereket lehet agymosni, akik elhiszik, hogy a FIDESZ az egyetlen lehetőség a nemzet felemelkedésére. Én jelzem: nem tartozom ezek közé. Nem vagyok fideszes. Van egy erős immunrendszerem nem csupán a FIDESZ, de az összes többi politikai párt agymosására. Én a woke-ról való ismereteimet magam alakítottam ki, és kevés fideszes forrást (pl. Szilvay Gergelyt) használtam hozzá.

Ha már feljött a FIDESZ, és az, miképpen agymossa az embereket, belinkelek néhány dolgot.

PimpAbi észosztása
grafomanpali.blog.hu/2024/01/07/a_pimp_thy_mind_polityizal

Itt pedig a kommentmezőben elmagyarázom egy blogger kollégának, hogy mi bajom az egyik fideszes értelmiségi, Szilvay Gergely munkásságával. Akit egyébként időnként magam is használtam és használok tájékozódás gyanánt.
mohabacsi-olvas.blog.hu/2023/12/27/szilvay_gergely_kaoszbol_kozmosz_reakcios_gondolatok_publicisztikak_2009/full_commentlist/1#c42380335

Amúgy gondolkodtam azon, hogy miért neveztelek woke-nak. Tegnapi nap visszaolvastam néhány írásodat, ami alapján rád ragasztottam ezt a címkét, és rájöttem, hogy nagyon elvetettem a sulykot. De miért?

Az egyik oka az lehet, hogy alt-right korszakomban befolyásolt néhány hazai alt-right tekintély (pl. Deansdale), akik dualista módon két részre osztották nem csupán a magyarságot, de az emberiséget is. Az általad archaikusnak nevezett baloldalra és jobboldalra. Ma már nem vagyok alt-right-os, inkább libertariánusnak, esetleg anarchistának nevezném magam. Vicces folyamat amúgy, ahogy lassan arra is rájövök, mennyire nem vagyok jobboldali. Mindenesetre az alt-right szekta befolyásolta a gondolkodásomat, és bizony voltak olyan pillanatok az életemben, amikor nem törekedtem az árnyaltságra.

A másik ok az, hogy nem igazán van liberalizmus Magyarországon, sőt szerintem lassan Európában és az USA-ban sem. Nagyon kétpólusúvá vált politikai szempontból a nyugati civilizáció. Sem az un. "baloldal", sem az un. "jobboldal" nem vádolható a klasszikus liberalizmussal. :P :D Magányos farkasként tevékenykedő és létező liberális értelmiségek vannak (ilyennek tekintem Ungváry Krisztiánt is), de liberális erő nincs a politikában. Egyszerűen nincs valódi liberalizmus, csak annak a romjai. Egyes országokban a woke baloldal, más országokban az ál-jobboldal tapossa a liberális szabadságjogokat és a liberálisokat. Ez valahol szomorú. Ha viszont nincs liberális erő a politikában, a "jobber" woke-kal illeti azt is, aki valójában nem woke, hanem liberális.

Azzal vádolsz, hogy nem tájékozódom jól. Én igyekszem a legjobb képességeim szerint. :D De azért valljuk be, mára a politika rendkívül kaotikussá vált. Ha valaki megfelelő politikai ismeretekre akar szert tenni, át kell látnia a káoszon!

BadSector 2024.02.04. 17:58:42

Világ életemben rühelltem az ideológiákat és ebbe a kommunizmus, a szocializmus, a "jobboldalnak" hívott populizmus, a vallások és persze a woke is beletartozik. Plusz még hánynom kell a Magyarországra tipikusan jellemző urambátyám mentalitástól, a bizonyos pozíciókba azért elhelyezett hozzá nem értő pancseroktól, mert "jó elvtárs" (50-nes-90-es évek), vagy sógorkoma (fidesz). Az igazi liberalizmus szerintem nem ideológia, hanem inkább ideológia mentesség, az élni és élni hagyni, a vállalkozások korrupciómentes érvényesülése (ami például a mostani Project029-re, vagy GameStarra abszolút nem jellemző, ha egy kicsit utánaolvasol annak, amit a Media1 írt, nem csak ebben a két cikkben). A liberalizmushoz tartozik még, hogy az egyén tehetsége, szaktudása és intelligenciája alapján tudjon érvényesülni, nem azért a miniszterelnök segghülye gázszerelője, vagy a lapigazgató úr évszázados vidéki komája, aki azelőtt életben nem tanult semmilyen újságírást és tőlem akarja lenyúlni a szakdolgozatomat, aki az ELTE-n diplomáztam és elég keményen megdolgoztam érte. Továbbá 12 éve egy elbaszott balkáni posztkádári soft-"dicktaturhában" élünk, egy olyan feltűnési viszketegsében szenvedő, a végletekig korrupt, kőgeci és önmagát is vagy ötször eláruló O1G-vel, aki a gyerekkori traumáit is rajtunk veri le napi szinten. Ennek SEMMI KÖZE a jobboldalhoz, ahogy a moszkovita kamupártjának sincs. Ezek a dolgok pedig, amit most leírtam (korrupció, ostobaság, sógorkomák, és vidéki haverok) összetartoznak és halál mindegy, hogy milyen oldalnak nevezzük őket. A "woke" pedig, nálunk CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a külföldi streaming csatornákon, meg a mozifilmeknél észlelhető, meg Orbán Viktor agyában a nemváltó óvodásaival, szóval hagyjuk már. A woke bizonyos megnyilvánulásai pedig már régen is jellemzőek voltak az USA-ban, amikor még a woke kifejezést nem is használta senki. Nálunk viszont ennek ZÉRÓ jelentősége van, csak a "popsik" (populisták) felfújt nünükéje, hogy addig se vegyük észre, ahogy lopnak, ipari mennyiségben.

BadSector 2024.02.04. 17:58:44

@Frederick2: "Sem az un. "baloldal", sem az un. "jobboldal" nem vádolható a klasszikus liberalizmussal." Jaja, ebben egyetértünk. A klasszikus liberalizmus egyébként közelebb áll a klasszikus jobboldalhoz - amikor még létezett - itt például Giscard D'Estaing francia politikust, gondolkodásmódját, pártját és politikai tevékenységét lehetne felhozni erre klasszikus példának.

Frederick2 2024.02.04. 21:11:02

@BadSector: Elolvastam a két utolsó Terminátor filmről a kritikádat. Az én véleményem nem túl röviden:

Nálam még mindig az etalon a Terminátor 1 és 2. Ezt nem a nosztalgia mondatja velem. Én a magam részéről annak örülnék, ha jobb filmekkel örvendeztettek volna meg minket, mint az első két kultfilm. A gond csak az, hogy iszonyat kevés kreativitással nyúltak a későbbi rendezők a franchise-hoz. A Terminátor 3 egy olyan film lett, ami kettéosztotta a rajongókat: az egyik része remek darabnak, a másik része egy szarkupacnak tartotta. Én azok táborába tartozom, aki egy szarkupacnak. A 4. részből csak részleteket láttam, de sosem néztem meg elejétől a végéig.

A rajongók már nagyon unták a szokásos formulát, miszerint a jelenben a Terminátor üldözi az aktuális Kiválasztottat vagy annak édesanyját; és arra vágytak, hogy filmeket kapjanak a jövőbeni ember és robot közötti háborúról. A 4. résszel megkapták az élményt, de a kritikák szerint abban nem volt köszönet.

Mi jött utána?

Két borzalmas reboot-ja az első két rész amúgy tökéletes sztorijának. Néhány barom kitalálta, hogy rebootoljuk a kultfilmnek számító Terminátor 1 és 2 klasszikus sztoriját. Írjuk újra! Csináljunk jobbat! James Cameron meg volt olyan “bölcs”, hogy rábólintott – még producernek is beállt a két próbálkozáshoz. Miért kellett rebootolni a Terminátor 1-2 sztoriját? Miért kellett egy tökéletes cselekményt átírni? Felesleges volt. Mindegy. Megkaptuk.

Terminátor – Genesys: A látvány jó. Ámbár a rengeteg CGI egy idő után zavaró. Az akciójelenetek elfogadhatóak. Arnold Schwarzeneggeren kívül mindenki pocsékul játszik a filmben. Az, hogy John Connor gonosz Terminátorrá válik, nem rossz ötlet, sőt, valahol merész is, de rosszul van kivitelezve. Egyszer nézhető, amúgy felejtős.

Terminátor – Sötét végzet: Itt annyit meg kell adnom a filmnek, hogy akciófilmként működött. Itt az autós üldözés és az akciójelenetek ki voltak dolgozva. Egyedül a repülőgépes akciójelenet volt pocsék, sajnos ott a CGI sem volt éppen topon. A leszámolás a legvégén, a végső összecsapás kifejezetten jól lett összerakva. Ami még elismerésre méltó a filmben, hogy nem kíméli a girl power karaktereit: a főboss a végső összecsapásban kellően meggyötöri a három csajt, mielőtt bedobná a törölközőt. Ja, igazából a repülős gagyizáson kívül kifejezetten jó akciójeleneteket kaptunk, a végső összecsapás epic lett.

A színészi játék elfogadható volt. Arnold Schwarzenneger hiába játszott jól a filmben, sajnos a film készítői lebutitották a karakterét. Az még hagyján, hogy családot alapít robot létére, de kárpitozik meg pelenkát cserél? Ezt ki találta ki?

A feminizmus tétele itt is bekacsint: a nő az új férfi! Kinyírjuk John Connort, hogy aztán lecserélhessük egy női Megváltóra! Aztán visszaküldünk az időben egy női kiborgot, egy félig ember-félig robot nőt, hogy legyen a testőre. Plusz megdobjuk az idősödő Sarah Connorral. Azon csodálkozom, hogy az antagonista Terminátor, aki az új Megváltó elpusztítására érkezett, nem nő. Mondjuk annyiban tisztességes a film, hogy a végső összecsapásban azért Schwarzi is kiveszi derekasan a részét. Mindenesetre itt a Skynet ellenfele a feminizmus! ?

Aztán… Miről szól az 1. rész, a 2. rész, a 3. rész és az 5. film? A jövőből küldött gonosz Terminátor a jelenben üldözi a hőseinket, akik a film legvégén megunják a fogócskát, megtorpannak, visszafordulnak, bevárják a Halálosztót, megküzdenek vele, és győzelmet aratnak felette. Miről szól a 6. film? Ugyanerről. Roppant eredeti elsütni ötödször is ugyanazt a koncepciót. Bravó! ?

Középszerű akciófilm lett a 6. rész. Annyira nem vészes, mint az 5., de középszerű.

Pár cikkben olvastam, hogy James Cameron elégedetlen azokkal a Terminátor filmekkel, amik a két kultfilm után következtek – vagyis a 3., 4., 5., 6., résszel. Állitólag maga Cameron fogja rendezni a soron következő Terminátor filmet. Ami elsőre jól hangzik. Viszont el kell keserítenem azokat, akik most izgatottan várják azokat a Terminátor-filmeket, amelyek majd az emberiség maradékának a Skynet elleni harcát mutatják be az atomháború utáni sötét jövőben. Ugyanis Cameron meghaladottnak tartja az ember vs. robot háború témáját. A soron következő Terminátor-filmekben a Mesterséges Intelligencia témáját szeretné körbejárni több aspektusból. Kicsit tartok tőle – én már csak ilyen bizalmatlan vagyok. Vajon miért? ?

BadSector 2024.02.18. 17:40:18

Muszáj még valamit hozzátennem. Ezt írtad: "Miért tolódott a Gamestar balra?

Mindig a főszerkesztő a karmester. A zenekar tagjai pedig sosem mondanak ellent a karmesternek. Valamikor volt egy stratégiaváltás – aminek a lebonyolítója a főszerkesztő." Ez válójában PONT NEM egy progresszív (nevezd "baloldalinak", ha akarod) koncepció és irányítás, ha belegondolsz. Most egy pillanatra hagyjuk az (általad is) felfújt és túldimenzionált "woke"-ot, a fideszt, Mészáros Lőrincet és egyebeket, mert ezek valahol a kismagyar gagyisztán kamu nyűgjei az egyik és valós problémái a másik oldalon. A lényeg, hogy az irányítás mennyire demokratikus és a kollégákat meghallgató, vagy teljes mértékben autoriter, egy kézben irányított, amely csak látszólag hallgat a szerkesztő munkatársak, a beosztottak meglátásaira, valójában mindig megy a saját feje után és maximálisan felülről dönt minden kérdésben. Anélkül, hogy neveket mondanék, ez minden egyes főszerkesztő, illetve az IDG Hungary vezetője esetében is így volt és ha olvasod a Media1 idevágó cikkeit, akkor a Project029 esetében így is maradt, hacsak nem lett még rosszabb. Ennek pedig semmi köze semmilyen politikai ideológiához, vagy lózunghoz, vagy ezek terjesztéséhez. Viszont ez a munkahelyi autoriter kontra demokratikus (amelyik a GameStar sosem volt) mentalitás, ami sokkal lényegesebb, mert a lapkészítésre és egyben a lap minőségére és az olvasókkal való kapcsolatra is befolyással van. Azért irritálnak az ilyen "woke" dolgokat firtató alt right/jobber irományok és azért (is) reagáltam, mert pont a lényeget nem látják, csak az ideológiai, valójában egyáltalán NEM a GameStarhoz tartozó felszínt kapargatják. mazur egyébként a Pázmány Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar - PPKE BTK-n végzett, ha ez mond valamit. Annak köze nincs a "baloldalhoz", vagy a "woke"-hoz.

Frederick2 2024.02.19. 06:28:23

@BadSector: Te nagyon sokáig dolgoztál a GameStarnál. Belülről ismerted meg az egészet. Van róla egy teljes képed. Annyi információd van, hogy könyvet írhatnál a régi GameStarról. Én nem vitatom, hogy mivel benne éltél sokáig, jóval informáltabb vagy nemcsak nálam, hanem minden külsös személynél, aki kívülről mond véleményt a lapról és annak szerkesztőségéről.

Én ezt elismerem. Viszont neked meg azt kellene elfogadnod, hogy nekem külsös szemmel úgy tűnik, hogy némi woke irányultság igenis tetten érhető az új GameStarnál, a jelenlegi szerkesztőségnél. Én elhiszem neked, hogy Mazurnak inkább számít a profit, mint az ideológia, sőt még azt is elhiszem neked, hogy sem ő, sem az újságírói nem woke balosok, de valamiért, valamilyen okból ezt az irányvonalat is bevitték a magazinba. Én így látom!

Igen, te bennfentes voltál, én meg külsös vagyok. De még egyszer mondom: akárhogyan árnyalom, akár a te információid alapján is a GameStart, nem tudom nem észre venni a woke hatást. Lehetséges, hogy a woke nem domináns, de jelen van, s egy-egy videónál és cikknél is tetten érhető. Nekem így jön le a mostani társaság, sajnálom.
süti beállítások módosítása