Grafománia

Grafománia

Imáink szállnak a keresőprogram felé…

2024. február 03. - Frederick2

clipboard01_3.jpg

A transzhumanizmus Julius Evolája, Yuval Noah Harari úgy vélekedik, hogy mivel az emberiség képtelen megmenteni saját magát, egyedül a mesterséges intelligencia (MI) segíthet az elárvult emberi fajon.

Akad néhány ismerősöm, aki az informatika területén végzi a munkáját, és már dolgoztak MI-val. Tőlük (is) tudom, hogy amit mostanában olyannyira kultiválnak, az meg sem közelíti az 50-es években megfogalmazott klasszikus „mesterséges intelligencia” definícióját. A hidegháború éveiben kikristályosodott teória szerint az MI nem más, mint az emberi intelligencia mintájára mesterségesen megalkotott gépi intelligencia. Amit ma MI-ként ünnepelnek, az meglehetősen távol helyezkedik el a több évtizedre visszanyúló koncepciótól. Az AI igazából több fejlett keresőmotor. Nyelvi modellek alapján hoz létre viszonylag értelmesnek látszó mondatokat. A mondat úgy lesz általa, hogy az egyik szót illeszti a másik után, de nem véletlenszerűen. Az egyik szóhoz olyan szót illeszt, ami a legnagyobb valószínűséggel a leggyakrabban fordul elő az emberi mondatalkotások során. A szoftver bonyolult számításokat végez el magában röpke idő alatt, de valójában fogalma sincs arról, miért értelmes az általa alkotott mondat az ember számára. A szoftvernek nincs tudata. A MI nem talál ki újat, hanem meglévő anyagból dolgozik. A keresőprogram könnyedén monitoroz hatalmas adatbázisokat. Az adathalmaz mérete olyan roppant méretű, hogy maga az egyes ember nem képes átlátni minden összefüggést, ami adódik ebből az információmennyiségből – nem úgy a szoftver! Persze, bámulatos tulajdonsága ez a MI-nak, de ezt ne nevezzük kreativitásnak! A keresőprogram kimutat egy tényt, aminek a pontossága összefügg az adott adathalmazzal. Mivel az AI nem hozz forradalmi megoldásokat, továbbra is szükség lesz az emberi intuícióra és kreativitásra.

Az AI egy olyan elérhető Big Data-ból dolgozik, amit emberek hoztak létre. Irgalmatlan mennyiségű információs anyag gyűlt össze, aminek a nagy részét mi adtuk oda, ingyen. Már azzal, hogy regisztráltunk néhány divatos közösségi oldalra, megadtunk bizonyos adatokat nem csupán a közösségi oldalakat működtető cégeknek, hanem az MI-nak is. Az MI az emberiség betanított munkása – olyan feladatot végez, amit megszabtak neki a kitalálói és megalkotói. Az MI nem az emberi intelligenciától való minőségi ugrás, hanem pusztán az emberi képességek mennyiségi kiterjesztése. Ez a rengeteg erőforrást igényló szoftver képes visszaadni nekünk mind a strukturális, mind a strukturálatlan formában betáplált információkat.

A transzhumanizmus szerint a MI lehetővé teszi az emberiség számára, hogy minden gondolat szabadon szárnyalható, minden tudás szabadon elérhető, és minden érzelem szabadon megélhető legyen társadalmi szinten.

Kérdezzem én:

Ezen állapot megteremtésére eddig miért nem volt képes maga az emberiség, a mesterséges intelligencia segítsége nélkül?

A technológiai fejlődéstől tucatszor elvárták a történelem során, hogy megmentse az emberiséget – önmagától. Ha végigkövetjük az emberiség történetét az őskortól napjainkig, egy valami örök: az „ember embernek farkasa” állapot. A technológia révén magasabb szintre emelkedett a totalitarizmus – lásd Kína! A technológia révén félelmetes hatalom összpontosul olyan nemzetközi szervezetek kezében, mint a Világgazdasági Fórum és a WHO. A technológia révén növekszik az egyenlőtlenség, fejlődnek az elnyomás eszközei, lesz egyre nagyobb probléma az ön- és környezetpusztítás. A technológiát lehet jól és rosszul használni; látunk mindkettőre példát, a rosszra kicsit többet. A Harari által képviselt optimizmusra kevesebb ok van, mint a pesszimizmusra. A technológia által nem élhetőbbé válik a világ, hanem éppen fordítva.

Abszurd. Látjuk az életmódunk negatív következményeit, mégis mindent latba vetünk, hogy megőrizhessük a kényelmünket. Sokunk nem képes változtatni a mentalitásán, mert félünk attól, hogy elessünk a kényelemtől. Egyre többet áldozunk be, csak hogy biztosítsuk, sőt növeljük a komfortérzetünket. A globális kapitalista rendszer recseg és ropog az őt emésztő gazdasági válságtól – vagyis az emberiség nem kerülheti el a szükségét annak, hogy változtasson a szemléletmódján, és lemondjon bizonyos kényelmi dolgokról. A jelenlegi termelési és fogyasztási rendszer nem sokáig fenntartható. Lassan ideje lesz, sőt egyre inkább sürgősebb kigondolni egy alternatív rendszert.

A modern társadalmak úgy is értelmezhetőek, mint modern együttélési rendszerek. Ha most mellőzük az országonként elvégzett, politikailag manipulált kérdőíves felméréseket, (melyeknek eredménye rendszerint az, hogy „a skandináv országok a legbodogabbak, az Orbány sokat tanuhatna tőlük”), és objektíven nézzük, azt látjuk, hogy mindenhol bugos a rendszer. Szociáldarwinista és materialista alapokra felhúzott atomizált társadalom mindenhol – ott a legelviselhetőbb, ahol van szociális háló. A beteges közösségi életnek, vagyis a rendszerhibának a lenyomata a politikai állapot. Az összes olyan országban, ami hozzátartozik a nyugati civilizációhoz, a legprimitívebb módon marják egymást a politikai pártok. A „politika” szitokszó lett, nem csak nálunk, mikor ennek kellene a legnemesebb tevékenységnek lennie – tenni valamit a közösségért! Amikor két vagy több ember beszélget egymással a társadalmi problémákról, akkor politizál. Belső és külső tényezők döntik el, mennyire igényes vagy igénytelen módon folyik a politikai diskurzus. Európában és az USA-ban az igénytelenség maga alá gyűri az igényességet a politikai diskurzusok terén. Miért is van ez?

Egyre inkább úgy látom, felesleges a pártpolitikától várni az érdemi változásokat. Az egyetlen járható út a jelenlegi katasztrofális helyzetben a kisközösségek kialakítása és fenntartása. Égető szükség van arra, hogy Magyarország több pontján az emberek egy része képes legyen erős kapcsolatot létesíteni a másikkal. Számos értékteremtő kisközösségre van szükség! Kizárólag alulról tud létrejönni valódi változás, elmozdulás a szolidaritás irányába:

Egyén – mikroközösség – makroközösség – társadalom – emberiség.

Kihangsúlyozom: alulról szerveződni! Kommunizmus, fasizmus, nemzetiszocializmus – felülről szervezett közösségépítések, melyek mind beletorkoltak a totalitarizmusba. A totalitarizmus egy olyan rendszer, ami felőrli az egyént és a társadalmat, meg a köztük egészséges kapcsolatot biztosító tradíciókat.

Amíg nem megy kicsiben, egymás között a szolidaritás, nem fog működni nagyban, a politikában sem. Az egocentrikus tudatosság az egyik legfőbb akadálya az emberi együttműködésnek. Az állam fönntart számos társadalmi intézményt, melyek papíron a társadalmat szolgálják. Papíron igen, de a valóságban nem. Az állam elidegenedett a társadalomtól, és így az általa fenntartott struktúrák sem képesek kifejezni sem szimbolikusan, sem a mindennapokban a nemzeti egységet. A jelenlegi politika a jelenlegi emberi együttműködésnek a groteszk tükre. A politikában azért marják egymást a politikusok, mert az emberek is egymást marják a társadalomban. Szociáldarwinista alapokra építettek atomizált társadalmakat – felesleges csodálkozni, hogy szinte egyikben sem funkcionál egészségesen a nemzeteszmény.

Az emberek úgy szidják a politikusokat, hogy ők sem különbek szemernyivel sem. A legtöbb ember veszekszik egymással a családban és a munkahelyen. Az emberek egymást fúrják a munkahelyen. A társadalomban zajló béka-egér harc rekonstruálódik a politikai küzdőtéren is. Érdemes tudatosítanunk, hogy a politikában ugyanazok a mintázatok, mint a társadalmi mindennapokban.

Kassai Lajos is arra figyelmeztet, hogy nem kerülhetjük el a globális gazdasági és társadalmi összeomlást, de életben maradhatunk, ha létrehozzunk menedékként funkcionáló kisközösségeket. Az MI nem fogja megteremteni a szolidaritást; előbb teremt az nekünk totalitarizmust! Csak mi, emberek, egymáshoz kapcsolódva, és egymással együttműködve, hozhatunk létre egészséges emberi közösségeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://grafomanpali.blog.hu/api/trackback/id/tr818318121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2024.04.06. 17:19:26

És mekkora családod van? Mert az a legkisebb közösség.

Frederick2 2024.04.06. 17:29:05

@Wildhunt: Szüleim, anyai ágon a nagymamám, egy nagybátyám, két nagynéném. Vannak még egyéb rokonok, de elég laza velük a kapcsolat.

Kellene végre szereznem magamnak egy mennyecskét! Nem feleségnek, hanem élettársnak. Gyereket nem tervezek.

Jó az, ha van egy működőképes család. De nem elég. Egy családnak be kell illeszkednie egy nagyobb közösségbe.

Félreérted, ha azt gondolod, én vagyok a minta. Nem vagyok nagyképű. Én próbálok nem ideg-összeomlást kapni egy szociáldarwinista alapokra épített atomizált társadalomban! Jelenleg azon munkálkodom, hogy egy toxikus munkahelyi közösségből átmenjek egy egészségesen működő munkahelyi közösségbe - vagyis ügyködöm egy munkahely-váltáson.

Minták?

Ott van példának a Kassai Lajos családja, ami szintén beilleszkedik egy nagyobb közösségbe, a lovasíjász-iskolába.

Vagy ott van példának Fankadeli próbálkozása, az Egység, bár az éppen széthullóban van.

De említhetném az ökofalu próbálkozásokat is.

Wildhunt 2024.04.07. 15:53:06

@Frederick2: lehet ragozni, de gyermekes családok nélkül nincs közösség. Aztán egy ilyen közösség elbír néhány egyedülállót/gyermektelent mint "potyautast".
süti beállítások módosítása