Grafománia

Grafománia

Bye, bye, Youtube!

2020. december 13. - Frederick2

youtube-algorithm-1140x635.jpg

Egy hosszú folyamat aktuális állomása. A nagy tech cégek fölött már évekkel ezelőtt átvette az irányítást a globalista-progresszív politikai elit, és arra használják ezeket hogy kiépítsék a saját kis globális uralmukat. Persze hülyék lennének ezt teljesen nyíltan kimondani, mindig ilyen gagyi köntösökbe bújtatják: a felhasználói feltételek betartatása, a fake news üldözése, a kiskorúak védelme, stb. Gyermeteg kamuzás az egész, és aki elhiszi nekik ezeket a kifogásokat, az maga is gyermeteg elme.

Hát én nem fogok megadni nekik semmilyen személyes adatot, bár gyakorlatilag biztos, hogy már úgyis mindent tudnak, de azért a k. anyjukat. Inkább lemondok a Youtube-ról, minthogy pitizzek nekik. Nem vagyok az a fajta, aki simán tűri, hogy piaci szolgáltató cégek monopolhelyzetbe kerülve elkezdjenek úgy viselkedni vele, mint egy utolsó szolgával.”

(Deansdale)

(2020. 12. 13.)

1,

Mostanában bele akartam nézni egy Ookami Kai nevezetű vlogger Bayonetta stream-jébe. A Bayonetta egy vicces szexista játék. Mivel tudom, mennyire korhatáros a game, számítottam rá, hogy a gameplay is az lesz. Be voltam jelentkezve a Gmail-fiókomba, így bíztam benne, hogy elindul a videó. Rányomtam a PLAY-re, de az nem indult; helyette a következő szöveg fogadott:

"Az életkor igazolására szolgáló mód kiválasztása:

Bankkártya használata az azonnali igazoláshoz

Nem számítunk fel költséget. Az esetleges tranzakciós díjakat teljes mértékben visszatérítjük.

Igazolvány használata

Küldjön be képet valamelyik érvényes igazolványáról, például jogosítványáról vagy útleveléről. Személyazonossága ellenőrzése legfeljebb három napot vesz igénybe."

MIAFASZ?

Eddig könnyedén megoldottam azzal a korhatáros szituációkat, hogy beléptem a Gmail-fiókommal a Youtube-ba, és már néztem is a videót. Most viszont a korhatáros videót csak akkor nézhetem meg, ha fizetek a személyes adataimmal a Youtube-nak. Mi ez a hirtelen változás? Honnan ez a váratlan fordulat?

Szomorúan vettem észre, hogy a régebben streamelő Sütimester némely gameplay videója is elérhetetlen immár, pont emiatt. Szovi Gábor teljes stream-et készített a Witcher-franchise-ról; vagyis a trilógiáról, a kiegészítőkről, a DLC-kről, sőt a virtuális kártyajátékról és a virtuális társasjátékról is. A Youtube valamilyen okból kifolyólag néhány videót blokkolt a stream-ben, a jó öreg korhatáros módszerrel. Ha valaki szeretné végignézni Szovi teljes stream-jét a Witcher-franchise-ról, ki kell adni néhány személyes adatot a Youtube-nak.

Természetesen vannak itt egyéb furcsaságok is. Gulyás Márton, a Partizán-csatorna tulajdonosa a haverjaival (a bandájával) rendszeresen oszt meg olyan tartalmakat a Youtube-n, amelyek sok esetben nyugodtan tekinthetőek dezinformációnak és szociális uszításnak; a fogyasztói pedig a huszonéves bölcsészek mellett tizenéves gimnazisták. A fiataloknak politizáló Partizánt nem cseszegeti a Youtube, de ha valaki streameli a Bayonettá-t vagy a Witcher-t, bármikor kaphatja a fenyítést. Úgy látszik, a fedetlen keblek egy Witcher-stream-ben nagyobb veszélyt jelentenek a fiatalokra, mint egy a fiatalokban gyűlöletet szító agitátor. Sőt, a Witcher-stream esetleges erotikus töltete veszélyforrás, míg a fiatalokat mérgező agitátor nem. Meglehetősen torz nézőpont.

A Youtube nem csupán önkényesen korhatárossá tesz videókat, de még adathalászatra is használja a vloggerek produktumait. Én pedig választhatok, hogy melyik személyes adatomat adom meg a Youtube-nak: a bankkártyám számát, vagy egy fényképet a személyigazolványomról, a jogosítványomról és az útlevelemről. Eddigi életem során kétféle intézménynek kellett megadnom a személyigazolványom fényképét: a munkaügyi hivatalnak és a munkahelynek; meglepő, hogy bejelentkezett harmadiknak a Google. Most nem irigylem azokat a vloggereket, akiknek a videós tartalmai egy részét korhatárossá tette a Youtube. Mert a Gmail-es belépést még sokan elviselték; még az is, aki eleinte nem használt Gmail-t, inkább készített egyet a meglévő email fiók mellé, hogy megnézhesse az őt érdeklő videót. Viszont nem hiszem, hogy sok ember akad, aki a személyes adatait szívesen kiadná egy cégnek. Méghozzá annak a Google-nak, akinek mostanában kifejezetten rossz híre van a magyar netező társadalomban. (Tapasztalataim szerint egyre nagyobb a Google-ellenesség a netező emberek között.) A vloggerek számíthatnak rá, hogy a korhatárossá tett tartalmaikat jóval kevesebben fogják immár megtekinteni. Sőt, azok a videók, amik még nem korhatárosak, bármikor azzá válhatnak. A Youtube moderátor robotjai folyamatosan monitoroznak, és algoritmusok alapján blokkolnak videókat. Mondhatni: a Youtube követi a Facebook rossz példáját.

Azért gondoljunk csak bele! Ha leegyszerűsítjük azt, ami a Youtube, akkor kapunk egy olyan virtuális teret, ahol folyamatos interakció zajlik két tábor, a tartalomkészítők és a tartalomfogyasztók között. A tartalomkészítő elkészíti a tartalmat, a tartalomfogyasztó pedig elfogyasztja a tartalmat. Kevés tartalomkészítő van a hazai youtuberek között, aki kizárólag pénzért videózik. A többség a munkahely mellett gyártja a tartalmat, legtöbb esetben otthon, semennyi vagy minimális összeget keres vele, és csak annyi a célja, hogy közöljön egy tartalmat és/vagy szórakoztasson. A Youtube, a korhatáros technikával, most arra használja fel a tartalomkészítők egyes tartalmait, hogy hozzájusson mások személyes adataihoz. Kereskedik a vloggerek által gyártott tartalmakkal! Értjük, mi ezzel a probléma? Sütimester nem azért készített stream-et a Youtube-ra a Saints Row: The Third-ból, hogy a Youtube az ő munkája révén hozzájuthasson bizonyos emberek személyes adataihoz! Mégis ez történik!

A gyomrom felfordul!

A Youtube jelenleg telibe szarja a tartalomkészítőket és a tartalomfogyasztókat! Azoknak az embereknek nem adja meg a tiszteletet, akikből megél! Ahogy Deansdale fogalmazott: úgy viselkedik velük, mint az utolsó szolgákkal. Érezteti velük, hogy fölényben van, és ki vannak neki szolgáltatva. Mint földesúrnak a jobbágyok! Ez a viselkedés nem egy piaci cégé, hanem egy felfuvalkodott diktátoré.

2,

De mi egyáltalán a történet? Mi a hivatalos verzió?

Miután szembesültem azzal, hogy a Youtube jóvoltából bizonyos tartalmak (azon belül is ártalmatlan gameplay-ek) elérhetetlenek… vagy hát akkor elérhetőek, ha kiadom a személyes adataimat, utánanéztem, ír-e erről a hivatalos sajtó. Két politikailag korrekt sajtó, a PC World és a HVG egy-egy cikkéből szereztem tudomást erről-arról. Például arról, hogy ezzel nincs is semmi probléma.

Mint köztudott, a Youtube MI-ja felcímkézi azokat a videókat, amely szerinte nem gyerekeknek való. A Youtube a Felhasználói Szabályzatban is megköveteli a tartalomkészítőktől, hogy miközben készítik a videót, vegyék figyelembe a gyermekvédelmi szabályokat. Vagyis: a vlogger vagy családbarát tartalmat készít (pl. Pamkutya), vagy beállítja, hogy a csatornája felnőtt tartalom (pl. Zsozeatya). Ez tiszta sor! Még a régi szép időkben a Youtube felnőttként kezelte a tartalomkészítőket és a tartalomfogyasztókat. A Youtube bízott a tartalomkészítők becsületességében, hogy nem készítenek káros anyagokat, és a tartalomfogyasztók becsületességében, hogy nem néznek olyat, ami károsítja őket. Kútmérgezők mindig is voltak; de mire való a moderátor?

A Youtube Mesterséges Intelligenciát (MI) alkalmaz a tartalmai monitorozására. Régóta a MI szűri ki az erőszakos tartalmakat a Youtube-n. Ha a MI az algoritmusok alapján úgy ítéli, hogy korhatáros tartalom van a videóban, csak akkor válik nézhetővé, ha az illető személy bejelentkezik a Gmail-fiókjába. (A Gmail-fiók természetesen Youtube-fiók is!) A tartalomfogyasztó a Gmail-es bejelentkezéssel igazolta, hogy felnőtt; vagyis hogy elmúlt 18, és ezért megnézheti a tartalmat. Hol a tartalomkészítő nyilvánította korhatárosnak a videóját, hol a Youtube osztotta ki neki ezt a jelzőt.

Természetesen az algoritmusok nem hibátlanok. Bizonyos esetekben kifejezetten hibásan méri fel a helyzetet, és korhatárosnak bélyegez olyan videókat, amik nem azok. A rendszer megkerülhető. A gyerkőc készít magának egy Gmail-fiókot, ahol idősebbnek tünteti fel magát a koránál, és már nézheti is az erőszakos és/vagy erotikus tartalmat. Igazából ez egy olyan probléma, amelyet nem az informatikának és a technológiának kellene megoldania, hanem a szülőknek. Ez nem a Youtube terepe, hanem a családé! Miért egy videó-megosztó védje meg a gyereket, ha ott van anya és apa?

2020. Az év, amikor az Európai Unió úgy vélte, neki is bele kell szólnia a témába. Tudjátok, az Európai Unió az a jó tündér, akinek egyedüli hajtómotorja a jó szándék; csak jót akar minden nemzetnek! A Youtube ugyanis nem saját elhatározásából hozta meg a döntését. Az EU lobbizta ki, hogy a tagországokban a Youtube-n a korhatáros videók megnézésének feltétele a bankkártya-szám vagy a személyigazolvány vagy a jogosítvány vagy az útlevél – valamilyen személyes adat megadása legyen. Az EU úgy vélte, nem elég a puszta bemondás, muszáj lesz a konkrét bizonyíték is annak igazolására, hogy már nem vagyunk kisfiúk/kislányok, nekünk már lehet mutatni puncit és fütyit, meg ketrecharcot! A Youtube, ami eddig felnőttnek tekintette a tartalomkészítőket és tartalomfogyasztókat, most úgy tekint rájuk, mint gyerekekre. (Bár hogy tekint az EU az alattvalóira? A Youtube csak igazodik a megrendelő gondolkodásmódjához.) A Google ígéretet tett, hogy a neki küldött személyes információkat törli egy idő után. Valószínűleg nem törli. Élek a gyanúval, hogy az egész semmi más, mint adathalászat az Európai Unió számára. Történt már ilyen. Miről szólt a Facebook-botrány, ha nem valami hasonlóról?

Ez sok esetben rosszul érinti a tartalomkészítőket. Erről már fentebb volt szó. A korlátozás miatt ugyanis csökken a videó nézettsége. Aki pénzt is keres a Youtube-n, annak csökken majd a bevétele. (Bár lehet, hogy a reklámok kompenzálják valamelyest a bevétel-kiesést.) A tartalomkészítők fellebbezhetnek is, ha úgy érzik, hibázott a rendszer. Sokan annak is örülhetnek, ha egyáltalán érdemben foglalkoznak az ügyükkel.

Ami még várható változás 2021-re, a gépi tanulási algoritmusok számának megnövekedése. Vagyis mint a Facebook-nál, itt is a MI-ra lesz bízva a teljes moderáció feladatának az ellátása. Már a Facebook-nál is botrányosan rosszul működik a dolog, de azért követi ezen az úton a Youtube. Ki tudja, lehet, hogy a Youtube-nál működni fog az, ami a Facebook-nál nem? Nagy valószínűséggel nem. A MI automatikusan helyezi korhatáros zárolás alá a tartalmat anélkül, hogy megvizsgálná az adott videó tartalmát. A Youtube célja itt is ugyanaz, mint a Facebook-nál: az emberi munkaerő felváltása a MI-val. A költséghatékonyság fontosabb, mint a korrekt moderáció.

3,

A következőek miatt tartom botrányosnak a Youtube jelenlegi korhatáros moderációs politikáját:

1, A Youtube személyes adatokat igyekszik megszerezni a tartalomfogyasztóktól.

2, A Youtube erőszakosan belerondít a tartalomkészítők munkásságába.

3, A Youtube kereskedik a tartalomkészítők által készített egyes tartalmakkal. (Te adod az információt, mi a videót!)

4, A Youtube korlátoz bizonyos kulturális tartalmakhoz való hozzáférést.

Ez a folyamat undorító!

Mindezzel persze a Youtube maga alatt vágja a fát.

A TheVR egyik tagja, Fábián István néhány évvel ezelőtt egy 24.hu-s riportban figyelmeztette a Youtube-t, hogy gameplayer-ek tömegei mennek át a Twitch-re. Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa már 2011-ben észlelte a problémát, miszerint a Google a Youtube-n nem túl rugalmas a gameplay-gyártókkal. Részben azért jött létre a Twitch, hogy gameplay-t készítő vloggereket szipkázzanak el a Youtube-tól. Bejött a számítás. 2015-ben megközelítőleg 1,5 millió közvetítője és 100 millió nézője volt egy hónap alatt a Twitch-nek. A Twitch előnye, hogy rugalmasan áll hozzá a gameplay-gyártókhoz. A Youtube nem csupán rugalmatlan, hanem egyenesen merev. Nem véletlen, hogy a korhatáros cenzúra több gameplay-videót tett elérhetetlenné.

Ott van TomCat, alias Polgár Tamás esete is. Őt ugyanis korlátozta a Youtube a politikai nézetei miatt. Több videóját is törölte a videó-megosztó. Először ment a Bitchute-ra, majd az Odysee-re. Itt, ami lényeges, az nem TomCat politikai nézetei. Hanem a cselekedete. Mert mit is tett pontosan? Mikor baszakodott vele a Youtube, átköltöztette a csatornáját egy másik videó-megosztóra. Jelen esetben az Odysee-re. Ezáltal felmutatott egy cselekvési mintát. Jelezte, hogy van alternatíva. Ha rosszindulatú veled a Youtube, bármikor megteheted, hogy átmész egy másik videó-megosztóra!

Egy idő után nem lesz ennek jó vége. Ha a Youtube nem táncol vissza a hülyeségtől a normalitás irányába, vloggerek tömegei mennek majd át a Twitch-re és az Odysee-re.

Megéri, Mr. Youtube?

Mindenesetre az én kedvemet sikeresen elvette a Google. Őszintén, rég nem basztam fel így az agyam, mint most! Nekem jó pár éve a Youtube volt az a virtuális tér, ahol eltöltöttem a legtöbb időt. Rengeteg jó tartalom van a Youtube-n, még most is. Jelenleg viszont kényelmetlenül érzem magam rajta. Hogyan tiszteljek egy olyan csatornát, amely ilyen ordenáré módon bánik a saját tartalomkészítőivel és tartalomfogyasztóival? A Youtube folyamatosan erodálja azt a bizalmat, amit hosszú évek alatt épített ki az emberekkel. Amíg ez a gyalázat fennáll, én a lábamat nem teszem a Youtube-ra!

Bye, bye, Youtube!

 

(2020. 12. 14.)

Talán mégis van remény.

"The Witcher 3: Wild Hunt 1.rész (Blind) [HunSub] – A Witcher-ek erődje!" – Ez volt az egyik Witcher-videó, ami korhatáros besorolást kapott. Hétvégén képtelen voltam megnyitni (több próbálkozás után sem), viszont ma – láss csodát! – sikerült elindítanom a videót azzal, hogy simán beléptem a Gmail/Youtube-fiókommal. (Gyorsan kipróbáltam más korhatárosan blokkolt videókkal, és elindultak azok is.) Ez reményre ad okot, hogy a Youtube visszatáncolt ettől a hülyeségtől. Akkor, természetesen, nincs „bye, bye, Youtube!”. Ha csak újra nem kezdi ezt az őrültséget…

Tudom, hogy ma divat kritizálni a Youtube-t. A kritikák többsége jogos. Én csak akkor bírálom, ha tolja a hülyeséget. A magam részéről bízom benne, hogy visszatér a józan ész politikájához. A Youtube-nak az áll jól, ha liberális; vagyis amikor bővíti a szabadság köreit, nem pedig szűkíti. Jó lenne, ha visszatérne a liberális gyökereihez, és úgy működne, mint régen.

A bejegyzés trackback címe:

https://grafomanpali.blog.hu/api/trackback/id/tr6916335428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása