Grafománia

Grafománia

Twitch

2021. szeptember 17. - Frederick2

twitch.jpg

A nagyon dicsért Twitch!

Magam a videó-megosztók közül többnyire Youtube-t használok; ritkán Indavideo-t és Videa-t. A Twitch-csel való ismerkedésem annyi volt csupán, hogy időnként felmentem rá, keresgéltem ezt-azt, és megnéztem egy-egy videót. Az egész amiatt jött létre, hogy videósok streameljék azt, hogy játszanak rajta egy videójátékkal; vagyis nagyrészt gameplay-tartalom található rajta.

Első benyomásra: kaotikus. Mintha nem lenne benne rendszer. A Youtube rendezettebb. Elsősorban a kaotikussága volt az, ami miatt nem váltottam át Youtube-ról Twitch-re. A Twitch felülete nehezen átlátható. Nehézkes rajta specifikusan megkeresni és megtalálni egy adott tartalmat. A Twitch-en néhány hétig őrzik meg a felvételeket, majd törlik őket. Mivel egy idő után törlésre kerülnek a tartalmak, egyszerűen lehetetlen a visszakereshetőség. A videósok alkalmi tartalmakat raknak fel a Twitch-re. Igazából ezen a felületen nem számít az időtállóság.

Megfigyelhető tendencia, hogy amikor egy vloger Youtube mellett nyomatja a Twitch-et, akkor haldoklásnak indul a Youtube-csatornája. Oké, akadnak kivételek, akik a Twitch mellett gondozzák a Youtube-csatornájukat is: TheVR, Nessaj, Mókás stb. De ez csak néhány ember, a többsége innentől elhanyagolja a Youtube-csatornáját. Esetleg időnként kidob egy-egy összevágott videóanyagot, valami maradékot a YT-csatornájára. A Twitch-en belül belterjesebb a közönség, mint a Youtube-n, köszönhetően a mindig aktív cenzúrának. Ha az adott csatorna nem streamel semmit, akkor a Twitch automatikusan átirányít egy másik csatornára ahelyett, hogy ajánlana más tartalmat. Amint véget ért a videó, már tolja is bele az ember pofájába a következőt! A Youtube-n van lehetőség kikapcsolni az automatikus lejátszást, a Twitch-en nincs.

A Twitch fő tartalma gamer tartalom, live stream gameplay. Egyesek kísérletezgetnek különféle értéktelen trash tartalmakkal is, általában crange és rant videókkal. A Twitch-nek megvannak a maga szerelmesei, akik ódákat zengenek a felületről. Ők mondogatnak olyanokat, hogy a Twitch a Youtube új trónkövetelője. Mivel néhány hét múlva törölnek minden új tartalmat, nem igazán működhet a Youtube alternatívájaként. Ez arra jó, hogy ha fanja vagy az adott gamer influencer-nek, beugrasz, amikor éppen játszik valamivel. Nekem is vannak kedvenc gameplay-es vlogereim, akiknek a sajátos stílusa, humora és retorikája hozzáad a gameplay-tartalomhoz. De ezek többsége maradt Youtube-n, nem ment át Twitch-re (pl. Szovi, Nicezozoka).

A Twitch, bár nem taszítja le trónjáról a Youtube-t, erodálja valamennyire. Persze, ehhez az is kellett, hogy a Google a Youtube-n keresztül is beleszart a liberális szabadságjogokba (lásd Bye, bye, Youtube! c. írásom). A Twitch elsősorban a Youtube gamer csatornáira tett destruktív hatást. Azok a gamer vlogerek, akik átköltöztek Twitch-re, az esetek többségében faképnél hagyták a saját gamer tematikájú Youtube-csatornájukat. Egyes vlogerek odavetnek némi koncot és maradékot az YT-közönségének, de nagyrészt a Twitch-közönségükre koncentrálnak. A Youtube kínálata persze még így is gazdagabb és színesebb. A Twitch kizárólag gamer, crange és rant tartalmakat kínál, meg néhány főzős live-t. A Youtube kínálata ennél jóval erősebb. Szomorúan még így is érződik egy negatív tendencia. A fórumokat megölték a blogok, a blogokat meg a vlogok. A Youtube-vlogokat most kezdi ki a Twitch – egyelőre csak gamer vonalon. A Facebook pedig szintén dekonstruál maga körül egy csomó közösséget az Interneten. El sem merészelem képzelni, mi lesz itt, ha sikerül az áttörés a virtuális valóság területén!

A Youtube azért volt erősebb brand a televíziós csatornákhoz képest, mert az utóbbival ellentétben nem kellett időben ott lennie az embernek a képernyő előtt, hanem akkor nézte meg az őt érdeklő tartalmat, amikor éppen ideje és kedve volt rá, köszönhetően a visszakereshetőségnek. A Twitch visszatért a televíziós hagyományokhoz. Aki kimarad, az lemarad. Igazából a Twitch visszalépés a Youtube-hoz képest. Úgy veszem észre amúgy, hogy egyes vlogereknek sem igazán tetszik, hogy a Twitch-ről törlik az általuk készített tartalmakat. Nem véletlen, hogy az olyan influenszerek, mint Nessaj és Mókás, meg a TheVR srácok, töltik át a tartalmaikat a saját Youtube-csatornájukra. (Mint ahogy az sem meglepő, hogy Zsozseatya végül a Twitch-ről átment Facebook-ra.) Ezeknél a vlogereknél a Youtube-csatornájuk egyfajta archívum. A nézőik pedig időnként nem csupán egyszer megnézi, hanem többször újranézni szeretnének egy videós tartalmat.

Vagyis a Twitch-nek még nagyon sokat kell fejlődnie, hogy alternatívája legyen a Youtube-nak. Az pedig megint külön kérdés: az Amazon vajon különb módon viszonyulna-e a Twitch-en a liberális szabadságjogokhoz, mint a Google a Youtube-n? Majd az idő eldönti ezeket a dilemmákat!

A bejegyzés trackback címe:

https://grafomanpali.blog.hu/api/trackback/id/tr2216691444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása