Grafománia

Grafománia

Zsoldosok a jobboldalon 2.

2020. június 20. - Frederick2

grand-vizier.jpg

Gondolom, kevesen látták SocialJusticeEmília PS-videóját, melynek címe: „Nőj fel, légy konzervatív!”. Itt be lehet pótolni az élményt:

https://pestisracok.hu/noj-fel-legy-konzervativ-socialjusticeemilia-ps-video/

Ma jól lehet keresni a konzervativizmussal. A NER-korszakban a konzervativizmus trendi, menő, királyság, buli! Pénzt lehet vele keresni, a szerencsések kurva sokat! Így aztán áradnak is be a zsoldosok a neokonzervatív kurzusba. Annyi a konzervatív, hogy el sem lehet tőlük férfi egy tornacsarnokban! A fenti videóban már megint egy zsoldos magyarázza el, mit jelent a konzervativizmus. Nem azt, hogy számára, szubjektíven, mi az, hanem hogy minden ember számára, objektíven, mi a konzervativizmus. Úgy látszik, az ilyenfajta kisiskolás szintű „konzervatív coming out-ok” egyre gyakoribbak lesznek a NER-értelmiség háza táján. Számomra kicsit különös, hogy az a NER-értelmiség készít promóciós anyagot a konzervatív gondolkodásnak, amelyik karöltve a narancsos politikai osztállyal, jelentősen lejáratta a konzervativizmust. És persze mi lenne méltóbb egy olyan ál-jobboldali párthoz, mint a FIDESZ, hogy zsoldosok magyarázzák el nekünk, mi fán terem a konzervatív ember!

A pláne az, hogy a kishölgy el sem mondja a videóban, mi a konzervativizmus. Hasonlóan, mint M. Dobos Marianne a vele készített 888-interjúban, frázisokat dobál egymásra. A videó időtartama 7:40; úgy az 5. perctől hadovál valamit arról, mitől jó konzervatívnak lenni. Eszmetörténeti, ideológiakritikai és politikaelméleti fejtegetéseket ne várjon senki; semmi lényeges információt nem tudunk meg a konzervatív politikáról! Emília még arra sem veszi a fáradtságot, hogy a konzervativizmust elkülönítse a jobboldaliságtól. Az egész videón látszik, hogy még csak nem is a nersevik értelmiségnek készült, hanem a NER-t, mint politikai fétist kritikátlanul imádó lumpenproliknak és nyárspolgároknak. A mondanivaló, idomulva szegényes ízlésű közönségéhez, felszínes, igénytelen és hiteltelen.

Emília a konzervativizmus tematikáját ráfeszíti a „Balliberális Network versus NER” diskurzusra. Ezen diskurzus értelmében a Balliberális Network maga a baloldal, a NER maga a jobboldal Magyarországon. Ami persze hazugság: a Balliberális Network-től függetlenedő alternatív baloldalt és a NER-től függetlenedő alternatív jobboldalt közösen nyírja ki a két hatalmi tömb. Emília, mint NER-értelmiségi, a NER-t tartja a jó oldalnak, a Balliberális Network-öt a rossz oldalnak. A trükkje az, hogy összekapcsol fogalmakat. A „felnőttség” egyet jelent a „konzervativizmus”-sal, a „konzervativizmus” pedig a NER kiszolgálásával; vagyis a „felnőttség” annyit jelent, mint kiszolgálni a NER-t. A Kádár-rendszerben használtak utoljára ehhez hasonló retorikai fogást. A NER-értelmiség egy részére eleve jellemző ez a kádári retorikai stílus.

A liberalizmus és a konzervativizmus nem ellenfelei egymásnak. Egy egészséges társadalomban egyaránt érvényesülnek a liberális és a konzervatív értékek, miközben mindkét oldalon le vannak nyesve a vadhajtások. Jelenleg ott tartunk, hogy a Balliberális Network értelmisége magasabb rendűnek hirdeti a liberalizmust a konzervativizmusnál, és a NER értelmisége magasabb rendűnek hirdeti a konzervativizmust a liberalizmusnál. Középút nincs, csak két szemben álló törzs, a politizáló embernek pedig választania kell a kettő között. XY beáll „liberális”-nak és „baloldali"-nak a Balliberális Network-höz, vagy „konzervatív”-nak és „jobboldali”-nak a NER-hez. XY választhat szolgaság és szolgaság között. XY választhat, kit szolgál ki; urakat és úrnőket maga fölé.

Emília választott. Nem ideológiát. Törzset. Gazdát. Ő nem választotta magának a konzervativizmust a liberalizmus helyett, a jobboldaliságot a baloldaliság helyett. Ő azt választotta meg, hogy melyik hatalmi tömb utalja a bankszámlájára a havi fizetést. Az ő választása a NER. És vele együtt a szolgaság. Ennyi.

Emília, mint NER-értelmiségi, kisiskolás módszerekkel fikázza a Balliberális Network-öt. Úgy, hogy a NER előnyeiről nem esik egy szó sem. Emília számára a konzervativizmus maga a polgári élet: a jól rendezett élet, ami magában foglalja a remek munkahelyet és a remek családot, meg az „Isten, haza, család” politikusok által elkoptatott és kiüresített frázisát. Hozzáteszem: a „felnőttség”, amiről ő beszél, könnyedén beleilleszkedik a klasszikus felfogásba. Szüleink és nagyszüleink is úgy képzelték el a felnőttséget, hogy a férfi és a nő, miután átlépett a kamaszkorból a fiatal felnőttkorba, beintegrálódott a munkaerő-piacra, és létrehozott egy családot. Mindezzel nem is lenne probléma – viszont ehhez mi köze van a politikának? Emília szerint ugyanis akkor vagy felnőtt, ha dolgozol a munkahelyeden, fenntartasz egy családot – és minden négy évben leszavazol a FIDESZ-re. Emília szerint ez a felnőttség, vele együtt pedig a konzervativizmus és a jobboldaliság, semmi több. Már önmagában egy adott ideológia felvállalása nem vezet automatikusan felnőttséghez, pártpolitikai alapon meg főleg nem! Elég, ha csak azt nézem, hogy a magyar pártpolitika mind kormány-, mind ellenzéki oldalon mennyire infantilis. Kövér László, mint az Országgyűlés elnöke, úgy szól be a politikai ellenfeleinek, mint valami szemtelen kamasz; Szabó Tímea pedig folyamatosan hisztis gyereklányként viselkedik a Parlamentben. Nem, a szellemi érettségnek semmi köze sincs a politikához!

Emília videója elsősorban a fiatalságnak szól. (Igen, videójának célcsoportja a fiatalság, még annak ellenére is, hogy a Pesti Srácok oldalán az egyetértő kommentelők többsége középkorú vagy idős.) Emília először elmondja, hogy a Balliberális Network útja az rossz. (De ilyen remek didaktikus módon: „A drog rossz, értem?!”). Utána két utat jelöl meg a fiatalságnak, vagy-vagy alapon. Az egyik a NER szervilis kiszolgálása, a másik a nemzetközösségi politika leszarása, vagyis az apolitika. Röviden: szolgáld a NER-t, vagy fogd be a pofád! A lázadás a NER-rel szemben nem megengedett – „gyermeteg”, „nem felnőttes”. Az, aki ellenzi a NER politikáját, a politikájának bármelyik részét, az „nem épelméjű”, „holdkóros idealista” és „anarcho-boomer”. Tüntetni a NER-rel szemben bármilyen ügyben „gyermeteg”, és olyan szervezetnek a tagja lenni, ami szembemegy a NER céljaival, szintén „gyermeteg”. Kedves fiatal, ne állj ki és ne emeld fel a szavad a "szegénység, egyenlőtlenség, rasszizmus, korrupció vagy bármilyen megfoghatatlan dolog ellen" – vagyis csupa olyan jelenséggel szemben, ami közös gyümölcse a Balliberális Network-nek és a NER-nek! Ami a legförtelmesebb az egészben, az a kádári mentalitásnak ez a visszatükröződése egy fiatal lélekben. Emília, mint fiatal leány, a konformista kádári szellemiséget propagálja a politikával ismerkedő fiatalságnak. Emília, mint fiatal káder, azt tanácsolja a fiataloknak, hogy a megfelelő szervilizmussal engedelmeskedjenek a Pártnak! Ha már az ő fiatal lelkét megrontotta a kádárizmus szelleme, osztozzon ebben a szocreál létromlásban a többi fiatal is. A magam részéről nem is csodálom, hogy a videója legtöbb lájkolója az idős korosztályból került ki; abból a rétegből, amely a Kádár-rendszerben szocializálódott. A probléma az, hogy nem Emília az egyedüli fiatal, akit megrontott a kádári szellemiség.

Emília nem csupán gyermetegnek nevezi a Balliberális Network-öt, hanem utal rá, hogy kevesen vannak. Karácsony Gergely jelenleg azért Budapest főpolgármestere, mert sokan voltak a fővárosban, akik nemet mondtak a NER-re. Emília megvetően kihangsúlyozza, hogy a Balliberális Network újságírói díjakat osztanak egymásnak. Legalább ne olyat fogalmazna meg vádnak, ami ugyanúgy igaz a NER-re is! Van itt olyan is, hogy a "jobbkonzerv rész nem hangoskodik, csendben van", míg a "ballib rész az folyton ordít és hangoskodik". Gondolom, ez is némi szépítgetése az önképnek! A NER médiamunkásai és írástudói hangoskodó fröcsögésben már régóta felveszik a versenyt a Balliberális Network-kel. Sok fideszes ismerősöm szeretné amúgy, ha az olyan hangoskodó nersevik bandák befognák a pofájukat, mint a Vadhajtások!

És a videó csúcskijelentése: a fiatalok többsége igenis támogatja a NER-t! Mindkét oldalon vannak ál-kutatásokon alapuló ál-statisztikák. A „balos” kutatások szerint a fiatalok többsége az ellenzéket támogatja, a „jobbos” kutatások szerint a kormánypártot. Most melyiknek higgyek? Tudok olyan kutatásokról is (és magam ebben hiszek), ami szerint a fiatalok többsége kiábrándult a politikából, a parlamenti demokráciából, apolitikus. Szerintem több fiatal rajongója van a TheVR-nak, a Filmbarátoknak, a Pamkutyának és Retroshock-nak, mint akármelyik nyomorult pártnak az országban! Természetesen számos karrierista, vagyonra és hatalomra vágyó, zsoldos-mentalitású fiatal található mind a Balliberális Network-nél, mind a NER-nél! Ennek örülni kéne?

A legtöbb magyar ember nincs tisztában azzal, mi a valódi baloldal és jobboldal. A NER olyan programjai, mint a rezsicsökkentés és a 13. havi nyugdíj, mélységesen baloldali. Magyar talajon a kisebb pártok képtelenek a megerősödésre, s egy idő után betagozódnak a Balliberális Network-be vagy a NER-be. Sokan húznak így a szélsőségek irányába; aki nem áll be a szélsőbal vagy a szélsőjobb szektáiba, az is áldozatul esik a polarizálódásnak. „Ők” és „mi”. Semmi esélyük a centralista pártoknak; ha fel is lép egy, kinyírja a két hatalmi tömb. Komplex megoldási programok helyett dübörög a mindent leegyszerűsítő populizmus. Menekültválság – beengedni az országba, vagy elhelyezni őket a tranzitzónába? Kompromisszumos megoldás, miszerint úgy védjük a határainkat, hogy közben nem kezeljük állatként a menekülteket, csekély mértékben merült fel a politikában, az értelmiségben, a közbeszédben, a társadalomban.

Emília a PS-videóban és Marianne a 888-interjúban képtelen definiálni, mi a konzervativizmus és a jobboldaliság. Frázisok pufogtatása mindenféle mélység nélkül. Ami tökéletesen mutatja nekem azt, hogy ezek az emberek igazából nem hisznek semmiféle konzervatív és jobboldali ideológiában. Kedvenc példám baloldalról Mesterházy Attila, aki az ATV műsoraiban bizonygatta, hogy baloldali, szocialista – és közben az egész személyiségéről lerítt, hogy csak egy valamiben hisz: önmagában. Pénz és hatalom; ez az egyedüli mozgatórugó, semmi több. Ehhez a törtetéshez pedig hozzájönnek olyan negatív tulajdonságok, mint a szervilizmus, a korlátoltság és az arrogancia – ami még gusztustalanabbá teszi az egészet. Mindenesetre látszik, hogy ezek a bérmunkások még nem nőttek fel ahhoz, amit úgy neveznek: konzervativizmus.

(folyt.köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://grafomanpali.blog.hu/api/trackback/id/tr5615904524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása